A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum (BGéSZC) vezetése 2021. március 4-én hozott határozatában megalapította a Herrmann érmet, a Centrum 8000 fős közössége számára elérhető legmagasabb elismerést. A példát Herrmann Emil és Herrmann Miksa, a magyar gépészet huszadik századi legnagyobb hatású apa-fiú párosa szolgáltatta.

Meg kell mutatnunk és példaként kell állítanunk legjobbjainkat közösségünk elé

– jelentette ki Dr. Horváth Béla főigazgató a különleges alakalom apropóján.

A BGéSZC olyan szervezet, amely a szakmai teljesítmény mellett az elhivatottságot, az emberi nagyságot is értékeli a hallgatók és oktatók körében egyaránt

– tette hozzá Varga Csaba kancellár.

Csík Gergely, a BGéSZC kommunikációs vezetője azt is elárulta, hogy a Herrmann érem díjazottjai nem csupán erkölcsi elismerésben részesülnek.

– Elkötelezettek vagyunk kiválóságaink mellett. Éppen ezért a Hermann érem díjazottjai az egyedi tervezésű- és gyártású érem mellett pénzjutalomban is részesülnek. Természetesen várjuk duális partnereinket, hogy miután megismerték történetüket, külön ajándékot adjanak az általuk választott érmesek számára.

Jó oka van annak, hogy a BGéSZC a Herrmann nevet adta a lehető legmagasabb elismerésének.

Herrmann Emil korának egyik nemzetközileg leginkább elismert gépészeti kiválósága volt. A géptan mellett a mechanika és a szilárdságtan területén, a telített és túlhevített állapotú gőzök és gázok elméletében végzett önálló kutatásokat és tett eredeti megállapításokat. Kortársai úgy tartották „tehetségének szárnyai azokat a területeket érik el, melyekbe az isteni kegy csak kiváltságos szellemeket enged be”.

A Herrmann Emil díjat minden évben 3, legalább 10. évfolyamos, kiváló teljesítményt nyújtó hallgatónak ítélik oda.

Fia, Herrmann Miksa legnagyobb műve, a Gépelemek (1924), az első magyar nyelvű géptankönyv, mely bevezetés a gépek szerkezettanába. Szemléletében ma is iránymutató, rendszerezésével világviszonylatban is kiemelkedő alkotás, szakirodalmi munkásságában a magyar gépészeti szaknyelv alapjait is lerakta. Mérnök-generációkat nevelt a hazai bánya-, kohó- és gépipar számára. Tanári pályája során a Mechanika, Bányagéptan, Általános géptan, Vasgyári géptan, Gépelemek, Emelőgépek, illetve Alkalmazott mechanika elnevezésű tantárgyakat oktatta szemléletes módon. Tananyagait évről-évre fejlesztette, mindig a legkorszerűbb tudást nyújtotta hallgatóinak.

Herrmann Miksa neve az oktatói munka elismerésével válik eggyé a jelenben.

A Herrmann Miksa Üstökös érmet az az oktató kaphatja, aki maximum 3 éve van a pályán, mégis kiemelkedő munkájával, szakmai tudásával és pedagógusi elhivatottságával tanítványait inspirálja, kollégáit motiválja.

A Herrmann Miksa Állócsillag érem életműdíjnak tekinthető. Az az oktató kaphatja, aki minimum 25 éves pályafutása során, kollégáit és tanítványait kiemelkedő munkásságával, szakmai tudásával és pedagógusi elhivatottságával egyaránt inspirálja.

Mindkét elismerést évente 1-1 oktató kaphatja meg.

A kitüntetésre vonatkozó javaslatokat a BGéSZC 13 iskolájának igazgatói nyújthatják be évente egy alkalommal. A javaslatokat a Centrum által megalakított bizottság bírálja el, melyben a szakmai bírálók mellett a CEHÖK is képviselteti magát.

A kitüntetéshez kapcsolódó szabályzat itt érhető el.

A felterjesztési dokumentumok pedig itt:

Herrmann Emil érem

Herrmann Miksa Üstökös érem

Herrmann Miksa Állócsillag érem 

A Herrmann érem díjazottjai egyedi tervezésű- és készítésű érmet és plakettet kapnak. A Herrmann érem megjelnésében a stabilitást tükrözi, robusztus felépítésében a mindenkor érvényes értékeket szimbolizálja. A H betű logósított változatának belső felében visszaköszön egy hajótest, a középső vízszintes vonallal együtt pedig a repülőgépek irányítópultján megjelenő karokat idézi. A teljes megjelenést tekintve mind a vasúti sínpálya, mind pedig a keréknyom felfedezhető, ezért alkalmas megjeleníteni a BGéSzC Földön, vízen, levegőben jelmondatát.

A díjátadásra minden évben a Centrum pedagógusnapi ünnepségének alkalmával, a rendezvény kiemelt eseményeként kerül sor.

 

BGéSZC Kommunikáció