Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen az alábbiak szerint hirdeti meg az MKIK-nak gondozásra átadott szakképesítésekben az iskolai rendszerű nappali oktatásban részt vevő végzős tanulók számára a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV).

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum (Szily Kálmán Technikum) több éve sikeresen közreműködik az épületgépészet (3 szakma: központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő, épületgépész technikus) előválogató, válogató és döntő lebonyolításában.

2019-ben a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum 15 tanulója jutott a SzakmaSztár döntőjébe, az eredmények itt elérhetőek.

A 2020/2021. tanévben az SZKTV és az OSZTV országos döntőjét, hasonlóan a korábbi évekhez, az MKIK a Szakma Sztár Fesztivál keretében szervezi meg az alábbi célok figyelembevételével:

  • A magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása.
  • A végzős tanulók és iskoláik (tágabban a szakképzés) szakmai megfeleltetése a gazdaság igényeinek és elvárásainak.
  • A szakképzésben részt vevő tehetséges tanulók számára a megmérettetés és a kiemelkedő eredmények elérési lehetőségének biztosítása.
  • A „fizikai, közlekedési, informatikai és távközlési szakképesítések” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése révén, a pályaválasztás és a pályaorientáció erősítése által.
  • Életszerű, gyakorlatorientált feladatokkal mérni a versenyzők tudását.

A versenyre jelentkezni a Szakma Sztár Fesztivál honlapján megjelenő felületen lehet. A jelentkezéshez szükséges adatok rögzítését követően a kinyomtatott jelentkezési lapot az iskola igazgatójának egyetértő, támogató nyilatkozatával együtt kell a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarához eljuttatni. Jelentkezés és a jelentkezési lapok beérkezési határideje: 2020. december 16.

A szakmai verseny központi területi előválogatóból, országos válogatóból és országos döntőből áll. Az írásbeli területi előválogatók lebonyolítását az MKIK a területi kamarák közreműködésével biztosítja valamennyi megyeszékhelyen.

A döntő tervezett helyszíne: HUNGEXPO 

A döntő tervezett időpontja: 2021. április 26-28.

A kiemelkedő eredményt elérő versenyzőket az MKIK meghívja a WorldSkills és a EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogató versenyeire, melynek győzteseiből kerülnek ki azok a fiatal szakemberek, akik képviselhetik Magyarországot a nemzetközi szakmai versenyeken.

Az pedig, hogy milyen a hangulat egy ilyen hatalmas versenyen, itt megnézhető.