II. ORSZÁGOS 3D NYOMTATÓVAL KÉSZÍTETT HÍDÉPÍTŐ VERSENY

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Mechatronikai Szakgimnáziuma országos 3D nyomtatóval készített hídépítő versenyt hirdet középiskolás diákok részére. A versenyre két tanulóból és egy kísérő tanárból álló csapatok jelentkezését várjuk.

Nevezni https://forms.gle/gGyofMfNNuoCXY9VA  linken lehet.

Egy iskolából csak egy csapat jelentkezését tudjuk fogadni.

A csapatok feladata: a felhívás végén található versenyszabályzatban meghatározott paraméterekkel rendelkező híd 3D nyomtatási technológiával való elkészítése és megépítése.

 

A verseny helyszíne: Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Mechatronikai Szakgimnáziuma (1118 Budapest, Rétköz u. 39., www.mechatronika.hu)

 

Nevezési határidő: 2020. január 31.

Nevezési díj: 5000 Ft./csapat

Számlaszám: Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum: 10032000-00335481-00000000

 

A versenyen 20 csapat jelentkezését tudjuk fogadni. A nevezési díjat a visszaigazolást követő 10 napon belül legyenek szívesek átutalni a megadott számlára, és az utalásról szóló visszaigazolást elküldeni a mechaszginfo@gmail.com címre. A további információkat folyamatosan frissülő honlapunkon találják.

Kérdéseikkel forduljanak Nové Lajos mérnök-tanárhoz, a verseny szervezőjéhez a nove.lajos@okosrobot.hu címen és az alábbi telefonszámon:0612461365/122-es mellék.

A verseny időpontja: 2020. március 13.

A verseny támogatói:

3Dee Technologies Hungary Kft,

3D-INK PRINT Kft.

Enterprise Communications Magyarország Kft.

VARINEX Informatikai Zrt.

FESTO-AM Pneumatika Gyártó Kft.,

FANUC Hungary Kft.

Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum

 

Szakmai partnerünk: Óbudai Egyetem

 

A verseny díjazása:

I. hely: 100.000 forint

II. hely: 50.000 forint

III. hely: 30.000 forint

 

Versenyszabályzat

 

A hidat PLA műanyagból kell készíteni, amit a verseny szervezői biztosítanak a regisztrált versenyzők részére. A versenyre kizárólag a szervezők által biztosított alapanyagból készült hídszerkezetekkel (tartó nem lehet) lehet indulni.

A nevezési határidő lejártát követően postai úton juttatjuk el a hídkészítéshez szükséges filamentet. A csapatok 500 g filamentet kapnak, amelyből 3D nyomtató segítségével kell elkészíteni a híd egyes elemeit. A verseny szervezői biztosítják a terhelés mérésére szolgáló elemet. A hídszerkezet csak függőlegesen (Fy) támaszkodhat az alátámasztásra, vízszintesen (Fx) nem támaszkodhat az alátámasztási pontokra.

A szerkezetet szétszedett állapotban kell a versenyre szállítani, ahol a mérlegelést követően kell összeszerelni (ragasztó anyag nem használható).

A győztes az a hídszerkezet, amelyik a legnagyobb terhelést bírja el.

 

A hídszerkezet méretei:

  • A szerkezet teljes tömege (csavarral, csavaranyával, alátéttel együtt) 250 g lehet.
  • A két feltámasztási pont távolsága 500 mm, így a szerkezetnek ennél hosszabbnak kell lennie, de nem haladhatja meg az 550 mm-t.
  • A híd magassága maximum 300 mm.
  • A híd szélessége maximum 100 mm.