Szeptember 12-én mentő-, rendőrségi és tűzoltóautó szirénák, fékcsikorgás, lövés zaja verte fel az Árendás köz csendjét: bűnüldöző szervek intézkedéseinek, túszszabadításnak, autós és kutyás üldözésnek, elfogásnak, súlyos következményekkel járó közlekedési balesetnek is tanúi lehettek az iskola diákjai, tanárai és az ablakokból nézelődő környékbeliek. Ijedtségre azonban semmi ok nem volt, hiszen mindez a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Re.:Akció elnevezésű projektjének keretében zajlott, amelynek megvalósítására iskolánk pályázati úton nyert lehetőséget.

A Re.:Akció program egy nagyszabású bűnmegelőzési roadshow, amellyel a szervezők évek óta járják az országot, prevenciós előadásokkal, élménypedagógiai szakmai bemutatókkal, akciódús szimulációs gyakorlatokkal segítve a fiatalok felelős magatartását, megalapozott döntéseit, konfliktuskezelő stratégiáit, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá vagy elkövetővé. Iskolánk tanulói és tanárai a bevezető előadásokon bűnmegelőzési szakemberektől hallhattak többek között a modern veszélyforrásokról, az internetes zaklatásról, a fizikai agresszió, a balesetek és a vagyon elleni bűncselekmények kockázatáról, elkerülésének lehetőségeiről, a börtönéletről, a felelős állattartásról.

A program második részében Topa Zoltán narrátor irányításával bepillanthattunk a bűnüldözés világába, szituációs gyakorlatokon keresztül érzékelhettük, milyen könnyű elkövetővé válni. Elég egy túlfűtött, indulatos pillanat, egy arra érdemtelennek adott bizalom, egy rossz döntés, és máris hosszú időre tönkre tehetjük az életünket, és nemcsak magunknak, hanem másoknak is súlyos fizikai és lelki sérüléseket, károkat okozhatunk. Megelevenedtek olyan veszélyhelyzetek, amelyek bárkivel előfordulhatnak utcán, buliban, iskolában, idegenekkel szemben, megtudhattuk, milyen védelmet, visszatartó erőt jelenthetnek a barátok, mi a teendő, ha bűncselekmény vagy baleset történik, hogyan zajlik a rendőri intézkedés. Láthattunk önvédelmi és bűnügyi kutyás bemutatókat, végül pedig egy súlyos baleset szimulálásával azt is, miként működik együtt a rendőrség, a mentőszolgálat és a tűzoltóság.

A program több szakmai szervezet együttműködésében valósult meg: a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a tűzoltóság, a mentőszolgálat, a polgárőrség egységei mellett segítette a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szent György Sportegyesület Tonfa Csoportja és a Than Károly Ökoiskola diákjai is.