Születésnapot ünneplünk és annál sokkal, de sokkal többet.

Ünnepeljük, hogy 5 éve 13 iskola összefogásából megszületett a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum. Létrejött a szakképzés egy olyan fellegvára, amely munkát ad 700 tanárnak és minden nap szakmára tanít mintegy 7000 gyereket és felnőttet.

2015 óta rengeteg dolog történt velünk, amire büszkék lehetünk. Iskoláink rendszeresen részesülnek elismerésben, hol Ökoiskolává válnak, hol Magyarország legaktívabb Erasmus+ pályázójává, vagy éppen nagyhírű cégek kiemelt partnereivé.

Diákjaink és kollégáink az elmúlt öt évben 32 évet töltöttek Erasmus+ ösztöndíjjal külföldön, gyarapítva tudásuk. A nálunk tanuló gyermekek nemrég vehették birtokba megújult kollégiumunkat és hamarosan megnyitjuk Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket is. Nagy hagyományai vannak az olyan eseményeknek, mint a 3D nyomtatóval készített hídépítő verseny, a 24 órás Csonka Kupa és iskoláink rendszeres vendégei a legkülönbözőbb forgatócsoporok, hiszen rengeteg látnivaló van iskoláinkban.

Vannak diákjaink, akik most is éppen vízitáborunkba készülnek, vagy a bringájukat nézik át a kerékpáros táborunkhoz. Frissen felvett kilencedikeseink szeme előtt pedig már a gólyatábor lebeg. Kicsinységnek hangozhat, de mi értjük: a közösségi élmény a legfontosabb. Valljuk, hogy a szakképzésben nem csak oktatunk, nevelünk is és együtt, közösséget alkotva sokkal erősebbek vagyunk.

Az elmúlt öt év nagy büszkesége, hogy a paci szereplők százai álltak mellénk és támogatnak minket, hogy a lehető legmodernebb, legpiacképesebb tudást adhassunk minden tanulónknak. Vannak nagy partnereink és vannak egészen kicsik. Vannak hatalmasok, de hisszük, hogy nem a méret számít. Mindenkinek megvan a szerepe Centrumunk életében és minden partnerünk fontos építőköve közös jövőnek.

Születésnapot ünneplünk és annál sokkal, de sokkal többet.

Az ötödik évfordulónkra egy történelmi lépést sikerült meglépnünk. A törvényi szabályozás segítségével szakgimnáziumaink technikummá váltak. Természetesen ez nem pusztán névváltozást jelent. Oktatóink státuszváltása, fizetésének emelése, a szakképzés teljes rendszerének gyökeres átformálása lehetőséget ad, hogy megteremtsük, amire régóta vágyunk: a szakképzés legyen a mérnök képzés előszobája! Sosem volt ilyen aktív a kapcsolat Centrumunk és a felsőoktatás között. Közös programjaink és közös céljaink valódi karriert kínálnak hallgatóink és oktatóink számára egyaránt.

Születésnapot ünneplünk.

Szokás ilyenkor a jövőbe tekinteni. Szokás utat mutatni magunk számára. Jövőképet, amelyben egyaránt szerepelhetne a felnőttek számára induló rugalmas, rövid képzéseink sora és minden olyan újításunk, amelybe már holnap belekezdünk. De ma nem. Időt kell szánni az ünneplésre. Meg kell tudnunk állni néha, fújni egyet. Visszatekinteni, mit vittünk véghez öt év alatt. Aztán nagy levegőt venni és folytatni a munkát, amely mindannyiunkat hajt. Egy új rendszerben, egy minőségibb, modernebb szakképzés felé. De ma lassitunk kicsit.

Mert ma születésnapot ünneplünk és annál sokkal, de sokkal többet.