A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum és Kossuth Lajos Két Tanítási nyelvű Technikuma az Aeroplex Közép-Európai Kft.-vel Európában egyedülálló Part-147-es képzés-t indít.

Az új Part 147-es kiképző és vizsgáztató szervezet elindulását Varga Csaba kancellár és Dr. Horváth Béla főigazgató jelentette be szerdán Demény Árpád, az Aeroplex Közép-Európai Kft ügyvezető igazgató elmondása szerint, rendkívül nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a szakszolgálati engedély megszerzéséhez szükséges képzéseket, vizsgákat a most létrehozott és elindított magyarországi Part-147-es szervezet keretein belül teljesíthessék a szakemberek.

Az 1992-ben létrejött Aeroplex 100%-ban állami tulajdonban lévő vállalat, mára Európa egyik meghatározó piaci szereplőjévé vált. A kialakult piaci helyzet és a stratégiai növekedés folyamatos szakemberállomány-fejlesztést követel, ezért a Társaság már 2017-ben a repülőgépes szakemberképzés támogatása érdekében írt alá együttműködési megállapodást a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumhoz tartozó Kossuth Lajos Két Tanítási nyelvű Technikummal. Az oktatás figyelembe veszi a magyar repülőgépipar, azon belül a repülőgép – javítás, – karbantartás és – kiszolgálás mindenkori igényeit.


Demény Árpád kiemelte: „Ösztöndíj-szerződéssel támogatjuk a tanulókat, ezzel erősítve a kétoldalú kötődést és a képzést követő itthoni munkavégzés iránti motivációt.”

2012. április 8-án az Európai Unióban – így Magyarországon is – hatályba lépett a polgári légi közlekedéshez kapcsolódó műszaki követelmények és igazgatási eljárások rögzítéséről szóló 1178/2011/EU európai bizottság rendelet (Part-FCL). A repülőgépek műszaki személyzetének (szerelők, műszerészek) az úgynevezett Part-66 szerinti műszaki szakszolgálati engedéllyel kell rendelkezniük. Ilyen engedélyt a Part-147 szerint minősített oktató szervezeteknél lehet szerezni, 3-5 éves gyakorlat után.


A Magyarországon működő repülőgépipari társaságok hatósági szakszolgálati engedéllyel rendelkező szakképzett munkaerő szükségletének utánpótlása évek óta megoldatlan volt. Korábban ezt a hiányt jelentős költséggel járó munkaerőbérléssel, vagy drága külföldi képzéssel összekapcsolt hatósági vizsgáztatással pótolták a cégek – foglalta össze Varga Csaba, kancellár.

A most létrehozott Part 147-es kiképző és vizsgáztató szervezet biztosítja a szakszolgálati engedély megszerzéséhez szükséges hazai képzést, jelentősen csökkentve a vállalatra rótt költségeket.
A képzések és vizsgáztatások magyar és angol nyelven is elérhetőek lesznek így lehetőség nyílik, számos más ország szakembereinek képzésére is.

Fontosnak tartottuk megmutatni, hogy egészen egyedülálló képzés- és vizsgarendszerről van szó. Megalkottuk a PART147 Europe márkanevet, amely keretbe foglalja a szolgáltatások teljes spektrumát. Önálló brandet építünk, önálló arculattal, önálló honlappal. Azt reméljük, ez a projekt meg tudja mutatni, hogy a szakképzés olyan magas minőséget képvisel, hogy piaci viszonyok között is megállja a helyét – mesélte Csík Gergely, a BGéSZC kommunikációs vezetője.

 

BGéSZC Kommunikáció