Ugrás a fő tartalomra

1138 Budapest, Váci út 179-183


+36-1/585-8180

Széchenyi 2020

Hajózási technikus


Közlekedés és szállítmányozás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A hajózási technikus önállóan és biztosan tudja kezelni a hajók kikötő berendezéseit, ismeri a kötél kezelési munkafolyamatokat. Tisztában van az indulási, fordulási, érkezési és tolatmány/vontatmány kezelési manőverekkel, valamint a horgonyzási manőverrel is. Önállóan képes a hajó gépházi és fedélzeti munkáiban részt venni.

Gyakorlottságától függően, önállóan vagy felügyelet mellett vesz részt a hajó állagmegóvási, karbantartási és javítási munkáiban. A vízből mentés mellett alkalmazás szintű tudással rendelkezik a lékesedési- és tűzriadó esetén szükséges teendőkről is. Tisztában van a hajó stabilitását befolyásoló tényezőkkel, döntéseket tud hozni az utas- és rakománykezelési kérdésekben. Kishajót önállóan, biztonsággal vezet.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekelnek a vízi tevékenységek, a hajótípusok és a hajózási módszerek. Javasolt továbbá azoknak, akiket foglalkoztatnak a különböző gépi berendezések és működésük, nem utolsó sorban a környezetvédelem területe.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Csoportos munkavégzésnél képes kollégái irányítására a fedélzeti és gépházi munkafolyamatoknál, határozott személyiség, önállóság, önfegyelem, felelősségtudat.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

 • képes a hajót tisztán és karbantartani, kezeli a hajók kikötői berendezéseit, ismeri a kötél kezelési munkafolyamatokat;
 • képes a szolgálati/mentőcsónakot vízre tenni és irányítani, nyílt vízen vízből menteni;
 • tud németül vagy angolul kommunikálni, valamint ismeri és érti a német hajózási szaknyelvet;
 • ellátja a hajók takarítási és alap fedélzeti karbantartási (festés, zsírzás, olajcsere) munkafolyamatait;
 • ellenőrzi a hajók gépi berendezéseinek működtetését, a gépek és berendezések üzemi paramétereit;
 • képes a hajó elektromos, cső és egyéb kiszolgáló rendszereinek esetleges hiba felismerésére, valamint irányítás alatt a helyszínen elhárítható hibák kijavítására;
 • alkalmas a hatósági okmányok (hajó és személyzet okmányainak) naprakészen tartására, a hajózásra vonatkozó, hatósági szabályok betartására, idegen nyelvű kommunikációra, kisgéphajó önálló vezetésére.

SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Közlekedés és szállítmányozás ágazat képzése, 8. évfolyamot követően 5 éves képzés, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.  Érettségi után 2 éves e képzés nappali tagozaton és 1 éves esti tagozaton.  A hajózási technikus önállóan és biztosan tudja kezelni a hajók kikötő berendezéseit, ismeri a kötélkezelési munkafolyamatokat. Tisztában van az indulási, fordulási, érkezési és tolatmány/vontatmány kezelési manőverekkel, valamint a horgonyzási manőverrel is. Önállóan képes a hajó gépházi és fedélzeti munkáiban részt venni. Kishajót önállóan, biztonsággal vezet. További információt az Innovatív Képzéstámogató Központ ikk.hu honlapján találhat az alapszakmákról.Aeroplex Ltd.BKV Zrt.Fővárosi VízművekIvanics Csoport
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum

   1138 Budapest, Váci út 179-183

  • Telefon: +36-1/585-8180

   E-mail: info@gszc.hu

   OM azonosító: 203031


  2024Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum